Tarta ma te plusy, że jest jak pizza- można wykorzystać do niej wszystko co mamy w lodówce.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
Masło siekamy z mąką, dodajemy sól i żółtko i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie rozwalokujemy i pieczemy 15 min w 180*C
Farsz:
- szklaka śmietany 18%
- pół piersi z kurczaka
- kilka plasterków wędliny
- kilka szparagów
- pomidor
- ser żółty starkowany
- rozmaryn
- sól, pieprz
- Jajko
Pierś kroimy w kostkę, wędlinę w paseczki, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy.
Wykładamy na podpieczony spód, na to układamy szparagi i pomidora pokrojonego w ósemki, posypujemy rozmarynem i serem. Pieczemy 50 min w 150*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz