Składniki:
Zaczyn:• 60g zakwasu
• 60g wody
• 60g mąki żytniej
Ciasto:
• zaczyn
• 320g mąki żytniej
• 300g wody
• Sól
• Suszone śliwki i morele ok ½ szklanki
Składniki zaczynu wymieszać ze sobą i odstawić na 8 godzin.
Po tym czasie wymieszać dokładnie z resztą składników- ciasto powinno być gęste i odstawić do lodówki na ok 10 godzin.
Piekarnik nastawić na 200*C, chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę i 15-20 min.
• zaczyn
• 320g mąki żytniej
• 300g wody
• Sól
• Suszone śliwki i morele ok ½ szklanki
Składniki zaczynu wymieszać ze sobą i odstawić na 8 godzin.
Po tym czasie wymieszać dokładnie z resztą składników- ciasto powinno być gęste i odstawić do lodówki na ok 10 godzin.
Piekarnik nastawić na 200*C, chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę i 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz