expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ciasto drożdżowe Jabłkowo-orzechowe

Ciasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zapach gdy ciasto sobie rośnie w piekarniku jest niezastąpiony i chyba każdy go kocha ;)
Niestety szybko znika z blachy i trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;)


Składniki: 
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 700g mąki
  • 100g masła 
  • 20g drożdży
  • 2 duże jabłka
  • orzechy włoskie

kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki




Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera

Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie, stapiamy masło na małym ogniu i zostawiamy do ostudzenia.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy maślankę i wyrośnięte drożdże- mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i teraz ugniatamy ręką- ciasto powinno być kleiste i nie dające się uformować, podczas zagniatania dodajemy ostudzone masło, ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny,

Bierzemy się za kruszonkę, do mąki dajemy margarynę, siekamy nożem, dodajemy cukier i na zmianę ugniatamy w kulkę i kruszymy. Ostatnim krokiem ma być uformowanie kulki- taką wstawiwszy do lodówki.

Jabka obieramy, kroimy na mniejsze części, orzechy drobniej siekamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką. przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze trochę urosło.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy ok 40 min


13 komentarzy: