Niestety szybko znika z blachy i trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;)
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki maślanki
- 700g mąki
- 100g masła
- 20g drożdży
- 2 duże jabłka
- orzechy włoskie
kruszonka:
- 50g masła
- 50g cukru
- 100g mąki
Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera
Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie, stapiamy masło na małym ogniu i zostawiamy do ostudzenia.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy maślankę i wyrośnięte drożdże- mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i teraz ugniatamy ręką- ciasto powinno być kleiste i nie dające się uformować, podczas zagniatania dodajemy ostudzone masło, ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny,
Bierzemy się za kruszonkę, do mąki dajemy margarynę, siekamy nożem, dodajemy cukier i na zmianę ugniatamy w kulkę i kruszymy. Ostatnim krokiem ma być uformowanie kulki- taką wstawiwszy do lodówki.
Jabka obieramy, kroimy na mniejsze części, orzechy drobniej siekamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką. przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze trochę urosło.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy ok 40 min
Jadłem, wyborne :D
OdpowiedzUsuńWygląda super
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję :)
UsuńWygląda super
OdpowiedzUsuńMniam pysznie, uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńMniam pysznie, uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe uwielbiam za zapach :) Bo ja jednak z prostych ciast to wolę biszkoptowe albo ucierane. Już nie mogę się doczekać sezonu na truskawki - moje ulubione owoce do ciast wszelakich :)
OdpowiedzUsuńFajna drożdżóweczka, uwielbiam
OdpowiedzUsuńja zawsze po drożdzowym rzygam
OdpowiedzUsuńPo mojej Ci się na pewno nie zdarzy ;)
UsuńPo mojej Ci się na pewno nie zdarzy ;)
UsuńPyszna drożdżówka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń