expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 3 kwietnia 2016

Schab duszony


Danie to, jest pomysłem na drugie życie, dla schabu, czy innego mięsa upieczonego na święta, które często stoi w lodówce, a my już nie mamy co z nim zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak.

Składniki:
  •   schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 2 suszone pomidory
  • rozmaryn
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz





Schab podsmażyć na oleju, aż się lekko zarumieni, następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody 
(powinna lekko przykrywać mięso). 
Na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i dodać do mięsa.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, pomidory pokroić, dorzucić do mięsa.
Doprawić, i dusić przez ok 20 min, W razie potrzeby można dolać wody, albo zagęścić sos mąką ;)
Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Zdradzisz sekret czym jest ta biała masa obok schabu? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo mam ochotę wypróbowac przepis, a nie mam pomysłu z czym podawać :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat była nieudana próba... czasem się tak zdarza, że coś nie wychodzi.
      Można podawać z kluskami śląskimi ;)

      Usuń