expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Makaron ze szpinakiem

Szpinak owiany jest złą sławą, wielu ludziom kojarzy się z mdłym smakiem i koszmarem z dzieciństwa. Ja zachęcam do tego, żeby strach przed nim przełamać i przekonać się do tych zielonych listków. Odpowiednio przygotowany ma wspaniały smak, poza tym jest bardzo dobry dla naszego zdrowia.



Składniki:
  • 100g szpinaku
  • kawałek seru feta
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • makaron
  • pieprz

Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy, najlepiej na maśle, aż  się zarumienią, potem dodajemy szpinak i chwikę podsmażamy. W między czasie gotujemy makaron. Do gotowego szpinaku wkruszamy fetę i dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem.
Na gotowe można jeszcze dodać kosteczki fety ;)


5 komentarzy:

  1. Makaron i szpinak to naprawdę świetny duet:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych obiadów :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha i znów odwołujemy się do babci (ale drugiej) bo ona często robi makaron ze szpinakiem ale oprócz śmietany dodaje niebieski ser pleśniowy :P No danie nie dla każdego ale można też zrobić Twoją mniej śmierdziuszkową wersję xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śmierdziuszkowatym serem też pycha musi być ;) każdy przepis można modyfikować na własne podniebienie ;)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie! :) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń