expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 kwietnia 2016

Pomidorowy gulasz z pieczarkami

Dzisiaj na obiad proponuję Wam gulasz- drobiowy, w sosie pomidorowym z pieczarkami. Gulasz wymaga trochę więcej czasu niż inne potrawy, musi się przegryść, żeby smak był idealny. Jest to potrawa którą można zrobić tak na prawdę z czegokolwiek, możemy dorzucić to, co nam zalega w lodówce ;) 

Moja dzisiejsza wersja wygląda tak:




Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • papryka ostra w proszku
  • sól, pieprz
  • bazylia 


Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby pokryły mięso do 3/4 wysokości, dodajemy  sos pomidorowy i dusimy tak 5-10 min. Pomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu, doprawiamy i podduzamy chwilkę, zagęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze z 10 min.
Gotowe podajemy najlepiej z ryżem ;)




12 komentarzy: