expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 kwietnia 2016

Burgery w dwóch odsłonach

Na prośbę przepisów na hamburgery, postanowiłam dziś zrobić je na obiad, są one w wersji odchudzonej, bo z piekarnika, ale równie dobrze można je usmażyć na patelni, lub- jako, ze rozpoczął się juz sezon grillowy zrobić je na ruszcie.
Burgery mają to do siebie, ze możemy je dowolnie modyfikować i dodawać to, co najbardziej lubimy, ja przedstawiam Wam swoje dwie wersje:

















Składniki:
mięso:
  • 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki kszy mannej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • +ser żółty

sos:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu

Wersja I
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka 
  • +łyżeczka cukru, sól, pieprz
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • 3 kajzerki z makiem

Wersja II
  • 3 liście sałaty lodowej
  • pomidor
  • 2-3 rzodkiewki
  • kilka plasterków ogórka zielonego
  • mała cebula
  • bułka razowa


Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18)*C na ok 20 min. Na 5 minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół.

Wersja I
Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą.
Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana od spodu sosem 

Wersja II
Ja układałam w kolejności: Bułka/sałata/pomidor/mięso/ogórek/cebula/rzodkiewka/bułka posmarowana sosem/


13 komentarzy: